2019 беше изпълнена със значителни промени, сътресения и нововъведения за социалните мрежи. Сторитата започнаха да превземат вниманието на потребителите, наложи се Марк Зукърбърк да обяснява за бизнес модела си и редица пропуски в сигурността на платформата пред сенаторите на САЩ, мобилното потребление се увеличи драстично, а и цената на рекламата във Фейсбук невъзвратимо се повиши.

На фона на тези бързослучващи се промени в света на социалните мрежи, се запитахме какво да направим, така че усилията ни за популяризиране на бизнеса да се увенчае в успех. Е, създай си успешна стратегия и я следвай 😊

ПРЕДЛАГАМЕ ТИ няколко съвсем конкретни стъпки за създаване на ЯСНА И АДЕКВАТНА СТРАТЕГИЯ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

Зная, че повечето хора не биха си губили времето в такива „излишни“ дейности, но ти обещавам, създаването на стратегия за годината ще промени изцяло присъствието на бизнеса ти. Ще ти спести време. Ще имаш визия. Ще ти даде посока. Ще ти съдейства за креативни активности.

За да избегнем ситуацията, при която се стигаш до тотално блокиране, затъваш в тонове описания и ненужни за този етап детайли, ще допълня, че дори не ти трябва задълбочен и изчерпателен план. Направи си кратка, ясна и лесна за следване стратегия. Засега.

Естествено, винаги към нея може да се добави допълнителна идея и концепция, но посоката и критериите ще ги имаш.

Необходимо е да само да си отговориш на следните въпроси:

 

Въпрос 1: КАКВО ИСКАМ ДА СЕ СЛУЧИ / Дефинирай маркетинговите си цели в социалните мрежи

Разбира се тези цели трябва да са съобразени с общите цели на бизнеса ти и зависят от индустрията и типа бизнес, но възможните цели в социалните мрежи звучат като:

– Повишаване на информираността за марката/Brand Awareness

– Увеличаване на ангажираността и лоялността на потребителите към марката и съдържанието, което споделяме /Engagement/Loyalty
– Увеличаване на трафика към уебсайта/Traffic
– Увеличаване на продажбите/Sales/Conversions

– Генериране на потенциални клиенти/Lead Generation

– Развиване на група / общност/Community Building

– Разработване на бот за поддръжка / маркетингови активности/Automation

–  Увеличаване на регистрации за бюлетин/Subscribers

Когато избереш целите си, си напиши и KPI (ключови индикатори), чрез които да следиш за изпълнението на тези цели.

 

Въпрос 2: КАКВО СЕ СЛУЧИ ДО МОМЕНТА / Одит на резултатите и активностите до момента

Тук отново не е необходимо да навлизаш в подробности. Посочи кои са най-слабите елементи от присъствието ти за годината, виж какво не е работило и кое е работило най-много, кои са силните страни досега, както и какви тестове са правени до момента. Тази информация ще ти служи за база.

 

Въпрос 3: КОЯ Е МОЯТА ЦЕЛЕВИ АУДИТОРИИ И КОЙ Е МОЯТ ИДЕАЛЕН КЛИЕНТ / Мога ли да търся още нови потенциални клиенти

Това е обширна тема, за която ще създам допълнителен блог пост, но все пак направи една малка таблица, в която опиши поне 3 типа хора (един основен и два допълнителни), които биха купили и използвали продукта – услугата или биха подкрепили твоя бранд. Опиши тези хора по пол, къде живеят, на колко са години, каква работа имат, имат ли семейство и деца, как прекарват свободното си време, какви медии и уебсайтове посещават, кои известни личности харесват. Тези таблици ще ти помагат при създаването на послания и таргетирането на рекламите после.

 

Въпрос 4: В КОИ КАНАЛИ ЩЕ ПРИСЪСТВА МОЯТ БРАНД / Къде няма да присъства моят бранд

На пръв поглед изглежда много лесно да се отговори. Например: „Във Фейсбук и Инстаграм, чух, че така най-добре.“ Помисли къде целевата ти аудитория прекарва най-много време и насочи усилията си там. В момента LinkedIn показва много добри резултати за някои бизнеси, даже доста по-добри от останалите мрежи, но не е подходяща мрежа за всички брандове. Вторият важен въпрос е дали имаш времето и ресурса да генерираш адекватно съдържание за съответната мрежа, защото смисъл от еднакви типове постове за Фейсбук и Инстаграм почти няма.

 

Въпрос 5: КАКВО ЩЕ ПУБЛИКУВАМ  / С какви ресурси и съдържание разполагам и какво съдържание мога да създам

Помисли какви изображения ще ти трябват, дали имаш видео, може ли да създадеш лайф на определена тема. Трябва ли ти дизайнер, фотограф, кой може да създаде видеото. Създаването на списък с идеи за съдържание може да ти помага както в следването на твоята контент идея, така и в случаи, когато получиш творчески блокираш. Особено място тук заема и използването на предимствата на новостите на социалните мрежи. Тук визирам именно използването на бързо развиващите се Сторита или създаване на група. Помисли как би могъл да ги използваш за развитието на твоя бизнес.

 

Въпрос 6: КАКВИ БЮЖДЕТИ ЩЕ ИНВЕНСТИРАМ/ Колко искам да изразходя на месец, за специални кампании, за тестове

Определи си приблизителен бюджет на месец, набележи какво искаш да тестваш и кои са базовите кампании за годината, за които ще инвестираш в реклама. Така ще имаш приблизителна идея за общия бюджет за годината и няма да се чудиш при пускането на отделни кампании.

 

Въпрос 7: КАКВО ПРАВЯТ КОНКУРЕНТИТЕ МИ

Няма как да минем без разузнаване на пазара и стратегиите на другите играчи на пазара. Обърни внимание на съдържанието, което те създават, на посланията, на взаимодействието на тяхната аудитория, игри и подобни активности, както и на това какви реклами имат. Това вече лесно се проверява през бутона Info and Ads под логото и името на дадена страница. Набележете си неща, които да тествате.

 

Това е 😊 Успех със стратегията за 2019!

Имайте предвид, че използването на социалните мрежи непрекъснато се променя и един от трендовете за мрежи за 2019 г. ще бъде краткото време, което потребителите ще отделят, за да видят съдържанието на страницата ти или така наречените микроангажирания.

Ако имаш конкретен въпрос за тази статия или нужда от помощ при управлението на рекламните си кампании и профили във Facebook или Instagram, може да ми пишеш тук.

Дори и да не си в София, мога да ти помогна – необходимо е само да се чуем предварително и при необходимост да инсталираш програма за отдалечен достъп.

Искаш да научиш как да използваш успешно Facebook или Instagram и за твоя бизнес? Виж всички мои онлайн и индивидуални обучения тук.

 

Полезна ли ти беше тази статия? Ще ти бъда благодарна ако я споделиш.